Författare Graeme Macrae Burnet
Utgiven oktober 2017
ISBN 9789188107244

Ett blodigt verk

av Graeme Macrae Burnet

Nominerad till Man Booker Prize

”Fängslande, gäckande, mörk och intelligent.”  Times

”En infernaliskt läsvärd historia.”  The Guardian

”Macrae Burnet lägger upp den fruktansvärda berättelsen så skickligt … att den framstår som direkt hämtad ur Skottlands bloddrypande historiska arkiv.”  New York Times

”Graeme Macrae Burnets bok är årets mest övertygande och fängslande roman.”  The Scotsman

1869 sker ett kallblodigt trippelmord i en liten by i de skotska högländerna.

Roderick Macrae, en sjuttonårig pojke, kommer nerblodad från platsen och erkänner direkt. I häktet uppmanas han av sin advokat att skriva ner sin historia.

Nutid – en författare som släktforskar upptäcker ett blodigt drama. Han hittar en mängd dokument: vittnesmål, sinnesundersökning, frenologisk undersökning och polisutredningar. Och han hittar något helt unikt: en dagbok skriven av den anklagade själv under sin tid i fängelse.

Fram träder Roderick Macrae, en fattig torparson född utan framtidsutsikter, men med ett intellekt som skiljer honom från de andra byborna. Fram träder också det karga livet i ett hörn av de skotska högländerna, ärvda orättvisor, klanmentalitet och förlamande gudsfruktan.

Ett blodigt verk är en spänningsroman förklädd till ”true crime”. Författaren påstår sig ha upptäckt dokumenten, men hela verket är ett stycke häpnadsväckande skickligt uppbyggd fiktion.

Twingly Blog Search Ett blodigt verk Graeme Macrae Burnet lang:sv